Motivering till Regelrådets ställningstagande
Remissen innehåller ett förslag till ändring i HVMFS 2027:18 om spårbarhet för vissa fisker- och vattenbruksprodukter (spårbarhetsföreskrifterna) som innebär att informationsdelningen i leden efter första försäljning föreslås övergå från en ordning med central digital delning mellan aktörer via HaV:s spårbarhetsdatabas till en ordning med decentraliserad delning direkt mellan berörda aktörer.
Förslaget uppges innebära administrativa lättnader för företagen som berörs, samtidigt som det kommer att krävas att företagen själva sköter informationsdelningen då HaV inte längre utgör en central nod i systemet. Under en övergångstid om ca tre år föreslås dock HaV erbjuda en e-tjänst mot en årsvis abonnemangskostnad om 13 000 kronor per år. Det uppges också att en del små aktörer på marknaden uttryckt att de kan ha svårt att uppbära denna kostnad, samtidigt som de troligtvis inte har resurser att själva utveckla de system som krävs.
Förslagsställaren anger också att kostnaden inte kan differentieras, så att det blir billigare för mindre aktörer men dyrare för större. Enligt Regelrådets läsning av förslaget framgår det inte tillräckligt tydligt varför det förhåller sig på det sättet. Men även med utgångspunkten att det inte går att differentiera kostnaden att använda HaV:s e-tjänst hade Regelrådet önskat ett utvidgat resonemang kring förslagets konkurrenspåverkan, om det nu medför att en del mindre aktörer slås ut – det anges i konsekvensutredningen att risken för detta är hög.
Trots dessa önskvärda förtydliganden framgår det tillräckligt tydligt vilka konsekvenser förslaget bedöms medföra för berörda företags verksamhet och att det bedöms leda till administrativa lättnader på totalen. Regelrådet finner därför att konsekvensutredningen är tillräckligt väl genomförd.