Förslaget innehåller i huvudsak följande:
Den nuvarande radio- och tv-avgiften ersätts med en individuell public service-avgift som regleras i en ny lag, vilken börjar gälla den 1 januari 2019. Avgiften ska betalas av alla som är obegränsat skattskyldiga, har en beskattningsbar förvärvsinkomst och som fyllt 18 år vid beskattningsårets ingång. Betalningsskyldigheten kopplas på så sätt till individer istället för till hushåll. Avgiften ska betalas med
1 procent av den beskattningsbara förvärvsinkomsten upp till en inkomst som motsvarar 2,127 gånger inkomstbasbeloppet för beskattningsåret. Den maximala public service-avgiften beräknas för år 2019 uppgå till 1 308 kronor per person och år. Företag och andra juridiska personer bör inte omfattas av avgiftsskyldigheten.
Uppbörden ska skötas av Skatteverket och avgiften ska tas in inom ramen för skattesystemet och specificeras på inkomstdeklarationen. De avgiftsmedel som Skatteverket får in ska redovisas mot inkomsttitel på inkomstsidan i statens budget och placeras på ett räntebärande konto i Riksgäldskontoret. Preliminära avgiftsmedel ska föras över till kontot enligt de principer som gäller för systemet med preliminärskatt. Kammarkollegiet ska förvalta kontot och betala ut medlen till programföretagen i enlighet med riksdagens beslut. Kammarkollegiet ansvarar också för redovisning och prognoser för kontot.
Enligt förslaget sägs statens avtal med Radiotjänst i Kiruna AB (RIKAB) upp.
En ny bestämmelse införs i radio- och tv-lagen (2010:696) med innebörden att sändningstillstånden för företag vars verksamhet finansieras med public service-avgift ska gälla för åtta år. För att anpassa tillståndsperioderna till riksdagens mandatperioder ska bestämmelsen träda ikraft den 1 januari 2025. Det innebär att åttaåriga sändningstillstånd kan börja gälla 2026.